Welkom bij Proza Musica

Sacred Music (29 CDs)

€ 51,57 (Info verzendkosten)

Omschrijving:

Label: Harmonia Mundi
Uitvoerenden: Orchestre Des Chaps Élysées, Arts Florissants o.l.v. Konrad Junghänel, Marcel Pérès, William Christie
Uitvoering: Cd (album), 29 disks, Speelduur: 655:21
EAN: 0794881926725
Levertijd: 3 werkdagen

Het veelvuldig bekroonde Harmonia Mundi heeft een 30-delige cd-box samengesteld die even bijzonder is als het label zelf. Geestelijke werken uit de vroegste geschiedenis, polyfone missen uit Middeleeuwen en Renaissance, vespers uit de Barok, de grote oratoria – het is slechts een greep uit de royale selectie. Onder de uitvoerenden zijn Paul Hillier, Paul Van Nevel, Philippe Herreweghe, William Christie en andere Harmonia Mundi-sterren met hun ensembles. Een box voor de echte kenner!

CD Bespreking

Een bovenmatig rijk archief van prachtopnamen, opgebouwd gedurende een reeks van jaren – wat kun je daarmee? Op een enkele heruitgave na blijft al dat moois opgeborgen, onbereikbaar voor een geïnteresseerd publiek. Het Franse label Harmonia Mundi verzon er wat op. Parels uit het recente verleden nieuw leven schenken en tegelijkertijd een reis maken door de muziekgeschiedenis. Voor de donkere dagen ligt nu een doosje met Sacred Music gereed. Maar liefst negenentwintig cd’s met vocale hoogtepunten uit de westerse muziek. Complete werken, uitgevoerd door het puikje van het internationale muziekleven – logisch, want verbonden aan Harmonia Mundi. Zeventig tophits, van de duistere middeleeuwen tot eigentijds. Van het laat-Romeinse Ambrosiaanse gezang uit de vijfde eeuw tot de Quatre motets van Francis Poulenc. Van het intiemste koraal tot het monumentaalste oratorium. Met Sacred Music ben je zesendertig uur onder de pannen en maak je spelenderwijs kennis met de pijlers van het klassieke repertoire. Zoals Bachs Weihnachtsoratorium en Pergolesi’s Stabat Mater (René Jacobs). Mozarts Requiem, Beethovens Missa solemnis, Brahms’ Deutsches Requiem en Monteverdi’s Vespers (Herreweghe). Händels Messiah en het Te Deum van Charpentier (William Christie). En dan nog missen uit de renaissance (Hilliard Ensemble, Huelgas Ensemble en Pro Arte Singers).

Alleen bekend werk? Nee, gekozen is ook voor de nuance. Dat begint al met twee zelden gehoorde, fascinerende chants vieux-romain uit de zevende eeuw (Ensemble Organum). Ook de polyphonie aquitaine uit de twaalfde eeuw (Theatre of Voices) kom je elders niet tegen, het is unieke muziek die teruggaat op één toevallig bewaard gebleven bron. Uit de vroegbarok stamt de Vespro solenne van Giovanni Rovetta, een kolossaal werk dat Cantus Cölln in 2000 voor het eerst onder de aandacht bracht. Dan is er nog het oratorium Cain van Alessandro Scarlatti dat twee cd’s vult – waar kom je dat tegen? De Mass van Leonard Bernstein zet achter deze reis door de historie een swingend uitroepteken.

Stuk voor stuk zijn het kwaliteitsopnamen van het hoogste niveau. Artistiek, opnametechnisch en qua presentatie is de uitgave voorbeeldig. Naar het schijnt is de oplage beperkt; er komt met zekerheid geen herdruk van. Met een toegevoegd schijfje kun je trouwens alle gezongen teksten op je computerscherm krijgen. Verder is er nog een lijvig boekwerk dat het geheel begeleidt, al heb je daar wel een sterke leesbril bij nodig. Andere kritiekpuntjes? We vinden ze niet. Misschien een tikje te veel Frans repertoire – het hemd is nader dan de rok.

Bron: Klassieke Zaken - Jos van der Zanden (6-2014)

Sacred Music (29 CDs) Inzoomen

Audio fragmenten

Booklet

Download