Welkom bij Proza Musica

MAGNIFICAT Wijnand van Klaveren

Status: Gereed 2012
Artikelnummer: 20.186.001

Wijnand van Klaveren is een jonge veelbelovende pianist/componist/bewerker en heeft al een indrukwekkende staat van dienst. Zijn website bevat een lange lijst met composities.

Uit de media:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Religieuze composities van Wijnand van Klaveren
Wijnand van Klaveren is een muzikale duizendpoot; pianist, organist, arrangeur en componist. Hij componeert uiteenlopende religieuze muziek voor bijzondere bezettingen zoals harp met saxofoonkwartet of saxofoon en piano. Van Klaveren bewerkte ook een oude Latijnse hymne uit de vierde eeuw voor orgel. Hij heeft ook grote bewondering voor de franse componist Francis Poulenc, waar hij het werk “Prière à Poulenc” aan wijdde. Ook schreef hij muzikale impressies bij bepaalde psalmen, o.a. psalm 139: ‘Heer, die mij ziet zoals ik ben’. Ook joodse synagogale muziek heeft zijn belangstelling en daarom zijn joodse melodieën terugte vinden in zijn werk Chazzanut met als bezetting: klarinet, viool, altviool, cello en piano (Bron: Musica Religiosa uitzending 14 okt 2007).

Kerkmuziek in de Nederlanden LXCV: Compositieopdracht IV: Wijnand van Klaveren
In het kader van de serie Kerkmuziek in de Nederlanden is aan 5 jonge componisten een compositieopdracht verstrekt. Het gaat om drie teksten uit de christelijke traditie, die op muziek gezet moeten worden (voor de complete teksten zie de uitzending van 6 december j.l.). Vanavond Wijnand van Klaveren. Hij is pianist/organist met een grote interesse in kerkmuziek. Op dat gebied heeft hij zijn sporen al behoorlijk verdiend en is daarom al eens eerder gast geweest in Musica Religiosa. Achter de piano laat hij horen welke muzikale voorbeelden hem inspireren om de voorliggende teksten te verklanken. Hij denkt erover om ze alle drie aan te pakken! (Bron: Musica Religiosa 27 december 2009)

Kerkmuziek in de Nederlanden CXXIX: Compositieopdracht 2: Wijnand van Klaveren
Wijnand van Klaveren is pianist en organist en profileert zich de laatste tijd sterk als componist van allerlei werken. Hij voelt zich vereerd met de opdracht. Het levert niet alleen de twee gevraagde werken op, maar hij toonzette ook nog de originele teksten die eraan ten grondslag liggen, Malus Tempus en The protection of Christ. De werken worden uitgevoerd door het Sint Joriskamerkoor uit Amersfoort o.l.v. Bas Ramselaar, waarbij Wijnand zelf achter de piano zit. Koorpartijen en piano zijn aan elkaar gewaagd en spelen ieder hun eigen rol. Het koor krijgt mooie vocale lijnen, de pianopartij is sprankelend en interessant voor een geoefende pianist. (Bron: Musica Religiosa 30 januari 2011).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Proza Musica heeft inmiddels uitgegeven:

Magnificat & Nunc Dimittis