Welkom bij Proza Musica

Ola Gjeilo

€ 13,50 (Info verzendkosten)

Omschrijving:

Label: Decca
Uitvoerenden: Voces 8, Tenebrae, Chamber Orchestra of London, Ola Gjeilo (piano)
Uitvoering: Cd (album), 1 disk, Speelduur: 47:32
Verschijningsjaar: 2016
Muziekperiode: Hedendaags
EAN: 0028947886891
Levertijd: 3 werkdagen

Ola Gjeilo vanuit het hart

De 37-jarige Noor Ola Gjeilo, uit te spreken als ‘Jeejlo’, is een van de meest uitgevoerde hedendaagse componisten van koormuziek. Op Decca verschijnt nu een componistenportret met een selectie van zijn werken. Het is luistermuziek in de beste zin van het woord, geschreven vanuit het hart en gedrenkt in de grote traditie van de filmmuziek.

Ola Gjeilo groeide op in een eclectisch muzikaal huishouden waar klassiek, jazz, pop en folk allemaal gedraaid werden. Als klein kind improviseerde hij op de piano en hieruit werden al op vroege leeftijd zijn eerste composities geboren. Op de cd speelt Gjeilo zelf de pianopartij, en het is de piano vanwaaruit zijn hele muzikale loopbaan zich heeft ontwikkeld en die nog steeds de ruggengraat vormt voor veel van zijn composities. Hij studeerde later compositie aan het Royal College of Music in Londen en The Juilliard School in New York. Naar eigen zeggen heeft zijn Noorse achtergrond nauwelijks invloed op zijn werk, en is het vooral zijn geadopteerde thuisland, de Verenigde Staten, dat hem heeft gevormd. Veel van Gjeilo’s werk komt voort uit improvisatie. Hij heeft zich beziggehouden met cross-over en hij geeft toe dat zijn muziek hoe langer hoe meer beïnvloed wordt door filmmuziek. Dat is duidelijk hoorbaar; zijn composities zijn evocatief, weelderig van opzet en vaak melancholisch van aard.

De koormuziek is het genre waar Gjeilo zich volledig op lijkt te hebben gestort. Met de openingstrack van de cd, Ubi Caritas, plaatst hij zich meteen in de grote traditie, duidelijk verwijzend naar middeleeuwse unisono koorzang die vervolgens langzaam overgaat in meer avontuurlijke harmonieën. De twee delen uit zijn langere Sunrise Mass die volgen, laten duidelijk het idee achter de compositie horen: vanuit het dromerige, ongewisse en ruimtelijke The Spheres, waarmee de mis opent, werkt de componist toe naar het emotionele, gegronde rustpunt van The Ground. De luisteraar wordt vrijwel letterlijk van hemel naar aarde geleid. Een zeer geslaagde combinatie van koor en andere instrumenten is te horen in The Lake Isle, op teksten van W.B. Yeats. Hier plaatst Gjeilo de zang tegenover een strijkkwartet, een piano en akoestische gitaar in spannende ritmische en melodische patronen. De cd besluit met Sacred Heart, een andere toonzetting van de Ubi Caritas- tekst, waarin Gjeilo nogmaals zijn gave toont voor het creëren van rijke texturen met relatief eenvoudige middelen. Het moge duidelijk zijn dat de koorpartijen op deze cd centraal staan, en gelukkig zijn die in uitstekende handen. De vermaarde koren Tenebrae en Voces8 geven prachtige vertolkingen vol nuances en exemplarische samenzang.

Gjeilo toont zich met zijn werken een typisch voorbeeld van de moderne generatie componisten die een sterke band heeft met popcultuur en -muziek. Het is een natuurlijk onderdeel van zijn achtergrond, en hij verweeft die invloeden op een organische manier in zijn composities. Het resultaat mag dan misschien niet muzikaal grensverleggend zijn, maar Gjeilo zegt zelf dat het hem hier ook helemaal niet om te doen is; hij denkt vooral vanuit de brede aant rekkingskracht van zijn composities. En er valt veel te zeggen voor deze stijl van toegankelijke, oprechte muziek, die zonder twijfel velen zal kunnen bekoren en ontroeren.

Bron: Klassieke Zaken - Benjamin Rous (3-2016)

Tracklist

 1. Ubi Caritas
 2. The Spheres
 3. The Ground
 4. Sanctus (London)
 5. The Crossing
 6. Northern Lights
 7. The Lake Isle
 8. Serenity (O Magnum Mysterium)
 9. Tundra
 10. Reflections
 11. Sacred Heart

Ola Gjeilo Inzoomen

Audio fragmenten