Welkom bij Proza Musica

The Throne (Full Score)

20.115.001
€ 34,95 (Info verzendkosten)

Omschrijving:

Componist: Hans Cok
Thema: Algemeen
Publicatiejaar: 2011
Bezetting: SATB, sopraan, bariton, orkest en orgel
Taal: Engels
Formaat: A3
Aantal pagina's: 260

The Throne, a Symphony of Worship gaat over het visioen van Johannes, waarin hij in de hemel getuige is van de aanbidding van het Lam door de engelen en verlosten rondom de troon van God.

Het eerste deel heeft als thema: De aanbidding van het Lam. Door Jezus’ dood als offer voor de zonden van de mensheid is het mogelijk geworden dat God vergeving schenkt aan zondige mensen en Hij hen omarmt in de hemel. Het eerste muzikale thema (Holy, holy!) roemt Gods heiligheid - in de orkestpartij wordt een ontzagwekkend schouwspel geschilderd. In het tweede thema wordt verklaard waarom God aanbeden moet worden: Hij is de Schepper van alle dingen.

Dan volgt een ontroerend gedeelte uit de bijbel: de vertwijfeling van Johannes, omdat er geen ’bevoegde’ is om de boekrol te openen en daardoor het plan van God met de mensheid doorgang te laten vinden: Wie is waardig? Het antwoord daarop: You are worthy, Jezus is waardig om het boek te openen. Hij is als een offerlam geslacht om ons voor God te ’kopen’. Dat leidt tot de gezamenlijke aanbidding van het Lam door engelen en verlosten.

Het tweede deel opent met een orkestrale inleiding die het klinken van de bazuinen en de dreiging van het oordeel uit Openbaring 8 weergeeft. Daarop volgen de aankondiging van het oordeel en de aanbidding uit Openbaring 11:17. Stond het ’Lam’ in het eerste deel centraal, nu beheerst de ’Leeuw van Juda’ het toneel, de Koning die komt, en het oordeel van God over de zondige aarde. Ook hierin wordt God geprezen en aanbeden, waarna het werk tot een climax wordt gebracht en eindigt in achtstemmige aanbidding.

De compositie heeft alles in zich om in de smaak te vallen bij koren die een behoorlijke moeilijkheidsgraad niet uit de weg gaan: prachtige koordelen en boeiend solisten- en orkestwerk. De toonsoort- en tempowisselingen geven het een verrassend en spannend karakter; de dynamische opbouw leidt grote vocale hoogtepunten in. Klassieke en moderne harmonisaties, soms iets gospelachtigs, dan weer romantisch zoals Mendelssohn, maar het geheel steeds in een verrassend eigen stijl.

Geluidsfragmenten

Hiernaast vindt u geluidsfragmenten van de premiere op 1 december 2006 in de Nieuwe Kerk te Maasland door de Christelijke Oratoriumvereniging ’Hosanna’ en het Randstedelijk Begeleidingsorkest ’Sinfonia’ o.l.v. Kees Schrijver m.m.v. Esther Putter (S), Martine Straesser (MS), Jean-Leon Klostermann (T), Sander Heutinck (B) en Leo Hans Koornneef (orgel).  Van de premiere op 1 december 2006 is een cd beschikbaar.

Recensie van het concert

Klik hier voor meer informatie

The Throne (Full Score) Inzoomen

Audio fragmenten

Demopartituur

Download