Welkom bij Proza Musica

Addie de Jong

Addie de Jong

Addie de Jong werd op 26 juli 1941 in Delft geboren.
Na orgel- en pianolessen gevolgd te hebben bij Jan J. van den Berg en Leen 't Hart, zette hij zijn opleiding voort aan het Rotterdams Conservatorium. Hier studeerde hij orgel bij Piet van den Kerkhoff, Arie J. Keijzer en George Stam en piano bij Jacques de Monchy. In 1966 behaalde hij het einddiploma orgel 'met onderscheiding' en het einddiploma piano met de waardering 'uitmuntend'. Voor orgel ontving hij bovendien de wisselprijs van het conservatorium. Hij maakte gebruik van de geboden gelegenheid om verder te studeren voor de 'Prix d'Excellence' voor orgel, die hem in 1968 werd uitgereikt.

In Delft was hij via stadsbeiaardier Leen 't Hart in contact gekomen met het carillon. Hij studeerde bij 't Hart aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, waar hij eveneens in 1966 het einddiploma behaalde, ook nu met het predicaat 'met onderscheiding'. Als deelnemer aan concoursen won hij vele prijzen, vooral voor improvisatie. Als beiaardier was hij werkzaam in Rotterdam (stadhuis en Sint-Laurenskerk), Voorschoten, Schiedam en Vlaardingen.

In januari 1968 werd Addie de Jong aangesteld als cantor-organist van de Goede Herderkerk te Rotterdam-Schiebroek, waar hij tot zijn overlijden deze omvangrijke functie met grote betrokkenheid vervulde. Wekelijks bewerkte of componeerde hij voor de drie daar aanwezige cantorijen, die, naast het verlenen van medewerking in de erediensten, ook optraden in concerten.

In 1955 trad De Jong voor het eerst op als concertorganist en vele optredens volgden. In de loop van de jaren gaf hij in binnen- en buitenland veel orgelconcerten, alsmede beiaard- en koorconcerten. Hij werkte regelmatig mee aan radio- en televisieprogramma's en opnamen van grammofoonplaten en cd's. Daarnaast was hij dirigent van enkele grote koren.

Ook als componist was hij zeer actief. Hij schreef talrijke werken voor koor, orkest, orgel en beiaard. Zijn Marcuspassie vormt een van de hoogtepunten in zijn compositieoeuvre. Dit werk is vele jaren onder zijn leiding in de Goede Herderkerk uitgevoerd. Verder schreef hij muziek in opdracht van diverse gemeenten en omroepverenigingen.

Voor zijn grote verdiensten ontving hij ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als musicus van de stad Rotterdam de Erasmusspeld en van de Nederlandse Hervormde Kerk het draaginsigne in zilver.
Addie de Jong stierf in de kracht van zijn artistieke leven. In de Sint-Joriskerk te Amersfoort werd hij op 2 april 1997 getroffen door een hersenbloeding tijdens de voorbereidingen voor een orgel-cd-opname van eigen koraalbewerkingen. Een dag later overleed hij.

Onderdelen 1 tot 25 van totaal 25

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Rooster  Lijst 

Stel een Aflopende Directie in

Onderdelen 1 tot 25 van totaal 25

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Rooster  Lijst 

Stel een Aflopende Directie in