Welkom bij Proza Musica

Bach: Cantatas for Soprano

€ 15,89 (Info verzendkosten)

Omschrijving:

Label: Harmonia Mundi
Uitvoerenden: Carolyn Sampson (s) en Freiburger Barockorchester
Uitvoering: Cd (album), 1 disk
Verschijningsjaar: 2017
Muziekperiode: Barok
EAN: 3149020225226
Levertijd: 3 werkdagen

Bachs periode als organist en later als Konzertmeister van de hertog van Weimar (1708-1717) was de tijd van zijn ‘vroege vakmanschap’. Nergens is dit duidelijker dan in de kleine, maar zeer verschillende cantates die hij daar schreef, zowel voor de hofkapel - de Himmelsburg - of voor een duidelijk zeer vrolijke bruiloft (BWV 202).

Van de beeldschone duetten voor sopraan en hobo tot de passievolle cantate BWV 199, de stralende stem van Carolyn Sampson en de virtuozen van het Freiburger Barockorchester doen volledig recht aan de oneindige verscheidenheid van Johann Sebastian Bach!

Wat een schitterende muziek toch, deze drie relatief vroege cantates van Bach. De bruiloftscantate Weichet nur, betrübte Schatten, aanvankelijk melancholisch en dromerig met een prachtige hobosolo, gaat al snel over in de pastorale lichtheid van de lente. Van een heel andere orde is de cantate Mein Herze schwimmt im Blut, die begint met een diep doorvoeld zondebesef in een dramatisch gedeclameerd recitatief en een schitterend zuchtende aria, met opnieuw een hoofdrol voor de hobo. Langzaam maakt de donkere sfeer plaats voor vreugde om Christus’ verlossing. Het zal lastig worden een sopraan te vinden die deze muziek mooier zingt dan Carolyn Sampson. Ze varieert prachtig de toon en kleur van haar stralende maar altijd warme sopraan, steeds alert op de emotionele lading van tekst en muziek. Voor de duocantate Tritt auf die Glaubensbahn voegt bas-bariton Andreas Wolf zich bij Sampson, met een al even voorbeeldige voordracht en tekstbehandeling en bovendien een timbre om verliefd op te worden. Petra Müllejans en het Freiburger Barockorchester betonen zich waardige partners: een doorleefde klank en ideale tempi, nergens te gehaast of te traag, die de muziek prachtig laten ademen, stromen en waar nodig dansen. Een uitmuntende cd!

Bron: Klassiek Zaken - Benjamin Rous (3-2017)

Bach: Cantatas for Soprano Inzoomen

Audio fragmenten

Booklet

Download